A Szociális Szolgáltatások Otthona (DSS)

A felnőtteket szolgáló Szociális Szolgáltatások Otthona (DSS) Nádszeg község központja közelében található, szép és csendes környezetben. A környék is nyugodt és a pihenést szolgáló. Az intézmény körüli nagy parkban az otthon lakója lehetőségeihez és képességeihez mérten munkaterápiában is részt vehet. A terület hátsó részében szökőkút található. Az intézmény 117 férőhelyes.

A DSS tevékenysége
A DSS a fogyatékkal élőknek – testi fogyatékkal, lelki, magatartásbeli zavarokkal és érzékszervi problémákkal küszködők számára – biztosít ellátást.

A biztosított szolgáltatások
1. étkeztetés – a szociális otthonban egész napra biztosított az étkezés: napi ötszöri étkezés, reggeli tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora + speciális diéták (DM, hipertenzió – magas vérnyomás)

2. lakhatás – elhelyezés felszerelt egy-, két- vagy háromágyas szobákban. Az ügyfélnek lehet saját bútora, tévékészüléke, rádiója, festménye/képe és más berendezési, használati tárgya.

3. ellátás – az ellátás alatt takarítás, karbantartás, a személyes tárgyak javítása értendő, továbbá a szakképzett egészségügyi személyzet által a mindennapos tevékenységhez nyújtott segítség a higiéniai szükségletek, az öltözködés, a helyváltoztatás és az étkezés terén.

4. tanácsadás – tanácsadás szakképzett szociális munkás által, aki kész segítséget nyújtani az egyéni problémák megoldásához

5. kulturális és érdeklődési kör szerinti tevékenység – az érdeklődési kör szerinti tevékenységet az idősek benti élete részének és szabadidős tevékenységük egyik formájának tekintjük. Fő célkitűzésünk, hogy – tekintettel a lakók életkorára, egészségi problémáira és szükségleteire – értelmes szabadidős tevékenységet szervezzünk. Ez tévénézést, videofilmek vetítését, könyv- és újságolvasást, különféle kulturális rendezvények szervezését (például anyák napja, húsvét, Mikulás, karácsony) egyaránt jelenti. Nagyon jó az együttműködésünk az óvodákkal és az alapiskolákkal, amelyek az egyes alkalmakra értékes kultúrműsort állítanak össze.

6. rehabilitáció – a rehabilitációs munkatársak által biztosított tevékenység, amely a gyógyhatású testmozgásra irányul: egyéni vagy csoportos testedzés formájában.